Aktivní odpočinek
29. 10. 2018

Aktivní odpočinek

V naší odpočinkové výzvě Odpočiň si vám chceme ukázat, jak můžete odpočívat, a jak nám který odpočinek pomáhá v rámci duševního zdraví. Když se řekne slovo odpočinek, často si vybavíme něco při čem relaxujeme, nic neděláme a jsme v klidu. Odpočinek však může být i aktivní. Jedná se obecně o formu relaxu, při které popustíme uzdy mozku, aby si dal chvíli pohov a nemyslel jen na povinnosti, které je potřeba splnit.  Můžeme odpočívat s knihou v ruce, ale můžeme také odpočívat pohybem. Naše druhá zásada zdravé psychohygieny říká: „Pohybuj se – najdi si nějakou fyzickou aktivitu, která tě baví a po které je ti dobře“. Tak se s námi pojďte svézt na vlně endorfinů („hormonů štěstí“).

Dle výzkumných studií se ukazuje, že není potřeba zvedat těžké činky, abychom to mohli považovat za fyzickou aktivitu prospěšnou pro naše duševní zdraví. Může to být jakákoliv aktivita, při které se nám zvyšuje tep. Co to znamená? Stačí, když si při cestě z práce místo pomalé procházky dáme rychlejší chůzi, místo svezení se po eskalátoru nebo výtahem vyběhneme schody, při úklidu se budeme snažit vysávat o sto šest, abychom se u toho trošku zadýchali… Možností, jak vyvinout fyzickou aktivitu, je spousta a nemusí se jednat pouze o sport. Ať už si zvolíte jakoukoliv činnost pro aktivní odpočinek, nezapomeňte, že by vás měla bavit a měli byste z ní mít radost.

A jak to teda funguje? Proč bychom měli aktivně odpočívat? Pokud budeme alespoň pětkrát týdně na pouhých 30 minut denně fyzicky aktivní, sníží se náš stres a zvýší se naše odolnost vůči němu. Zlepší se nám fyzické i psychické zdraví a díky tomu snížíme i riziko srdečních onemocnění, cukrovky, deprese nebo třeba úzkosti. Zvýšíme naši energii a zlepší se nám nálada. Studie ukázaly, že po fyzické aktivitě máme daleko lepší náladu a cítíme se více bdělí než například po četbě knihy. Zvýšíme si sebevědomí – náš vlastní obraz sebe sama bude daleko pozitivnější, což nám také pomáhá lépe zvládat stres. Pravidelný pohyb také výrazně zlepšuje paměť nebo třeba kvalitu spánku –  o tom, jak na lepší spánek, jsme psali dříve.

Nic se nemá přehánět, takže doporučujeme odpočívat tak, abyste se cítili dobře. Nejlépe střídejte aktivní odpočinek s pasivním.

Pár tipů na to, jak si zachovat motivaci pro pravidelný pohyb:

 

  1. Zaměřte se na aktivity, které si užíváte – jakákoli aktivity, při které se hýbete, se počítá. Může to být procházka se psem, projížďka na kole nebo frisbee s kamarády. Nemusí se jednat o zvedání činek nebo sprintování.
  2. Udělejte si pohodlí – oblečte se tak, abyste se cítili komfortně a vyberte si pro pohyb prostředí, kde se cítíte v klidu.
  3. Odměňte se – jednou z odměn je třeba i to, že se po fyzické aktivitě budete cítit lépe a nabití energií. Vlastní motivaci ale vždy může pomoci nějaká speciální odměna. Může se jednat o relaxační koupel, ovocné smoothie nebo díl oblíbeného seriálu.
  4. Hýbejte se s přáteli – fyzická aktivita s přáteli, blízkými nebo třeba vlastními dětmi vám pohyb zpříjemní a může vám pomoci s motivací k pravidelnosti a rutině.

 

Téma
Duševní hygiena a prevence
Líbil se vám článek?
Pošlete ho dál
Facebook

Přečtěte si další zajímavé články