Relaxační techniky
5. 11. 2018

Relaxační techniky

Tento týden jsme pro vás ve výzvě Odpočiň si připravili několik tipů k tomu, jak začít s relaxací. Naše infografika představuje několik technik, které se při relaxačních a meditačních cvičeních běžně a často používají. Pravidelnost je u všech těchto technik klíčem k úspěchu – pravidelný trénink jakékoli z těchto relaxačních metod vám pomůže se soustředěním, uvolněním a zvládáním stresu. Vytvořením návyku a rituálu, který nemusí zabrat více než 10 minut denně, můžete udělat hodně nejen pro svoje duševní, ale také fyzické zdraví. Pravidelná relaxace také zlepšuje spánek a může být výborným pomocníkem při nespavosti.

 

Vše většinou začíná a končí u správného dýchání. Dýchejte klidně a zhluboka. Můžete si to zkusit třeba s tímto videem. Doporučená poloha je vsedě, s rovnými zády a otevřenýma očima. (čeká vás 10 minut klidného relaxačního dýchání)

 

Relaxační techniky se zabývají uvolněním. Začínají často u uvolnění těla, které následně vede k uvolnění mysli. Někdy pro nás může být velmi obtížné uvolnit svalové napětí a třeba si ani neuvědomujeme, jak moc máme svaly stažené a ztuhlé. Jacobsonova progresivní svalová relaxace pracuje s cílením zatínáním a následným uvolňováním jednotlivých částí těla tak, aby v závěru došlo k celkovému uvolnění. Českou nahrávku, která vás provede touto relaxací, naleznete zde. Doporučená poloha je vleže na zádech se zavřenýma očima.

 

Další z často používaných relaxačních technik je řízená imaginace nebo vizualizace, která pracuje s našimi představami. Může nás zavést například na bezpečné místo, jako tato. Doporučená poloha je vleže nebo vsedě se zavřenýma očima. 

Mezi řízené imaginace se občas řadí i autogenní trénink, který pracuje s představami pocitů tíhy a tepla v našem vlastním těle. Vyzkoušet si ho můžete třeba tady. Doporučená poloha je vleže na zádech se zavřenýma očima. 

 

O meditační metodě mindfulness (všímavost) jste už určitě slyšeli. Jednou z technik, kterou používá, je tzv. body scan. Prochází se při něm celé tělo, od hlavy až k patě. Postupně si všímáte pocitů v jednotlivých částech těla a soustředíte se na svůj dech. Myšlenek na minulost a budoucnost si nevšímáte, nacházíte se v přítomném okamžiku. Vyzkoušejte si body scan třeba tady. Ideálně vleže na zádech nebo vsedě s rovnými zády a zavřenýma očima.

 

Pokud cítíte, že potřebujete něco trochu akčnějšího, třeba kvůli nahromaděnému napětí a stresu, může vám ideálně posloužit třeba boxovací pytel nebo běh. Prvky relaxace v sobě také zahrnuje jóga a tai chi.

Obyčejné koukání do zeleně a pozorování přírody je také výbornou relaxační  metodou. Relaxačně mohou působit i některé konkrétní zvuky, jako třeba déšť, šumění lesa nebo moře.

 

U relaxace nezapomeňte na pohodlné oblečení, pokud možno příjemné a tiché místo a pravidelnost. Vyvarujte se pokud možno relaxacím bezprostředně po jídle.

Téma
Duševní hygiena a prevence
Líbil se vám článek?
Pošlete ho dál
Facebook

Přečtěte si další zajímavé články