Kvalitní čas s blízkými
12. 11. 2018

Kvalitní čas s blízkými

Pokud jste již viděli našich Sedm zásad zdravé psychohygieny, tak možná víte, že jednou z našich zásad – konkrétně číslo čtyři – je „Buď součástí skupiny – věnuj čas lidem, se kterými je ti dobře.“  A proč je to tak důležité? Dle výzkumných studií se ukazuje, že lidé, kteří mají kvalitní vztahy se svou rodinou, přáteli nebo jinou komunitou lidí jsou šťastnější, fyzicky i psychicky zdravější a žijí déle než lidé, kteří mají tyto sociální vazby méně kvalitní. Když se řekne odpočinek, mnoho z nás si nevybaví jen osamocenou relaxaci, meditaci nebo spánek, ale také čas, který trávíme právě s našimi nejbližšími. I proto jsme téma vztahů zařadili do naší výzvy Odpočiň si.

Jak tedy strávit kvalitní čas s blízkými?  Co můžeme udělat pro to, abychom si vztahy zdravě pěstovali?

  1. Sdílení

S blízkými, s kterými se cítíme dobře a bezpečně, sdílejme naše pocity. Když nám blízcí nabídnou pomoc, nebojme se ji přijmout. Především v těžkých chvílích, kdy nám není dobře, můžeme ocenit, že na to nejsme sami.

  1. Naslouchání

Aktivně naslouchejme tomu, co nám druzí říkají, nehodnoťme jejich pocity a nezlehčujme to, s čím se nám svěřují.

  1. Udělat si čas

Často zapomínáme ve shonu všech povinností a práce, že je potřeba si na své blízké najít čas. Vyhraďme si chvilky, kdy budeme s blízkými – můžeme společně povečeřet, zahrát si hru, sednout si a povídat si, cokoliv co nám vyhovuje.

  1. Nezdravé vztahy

Pokud máme v okolí někoho, s kým nám není dobře, kdo nás ponižuje, cítíme se v jeho přítomnosti nedostatečně nebo se v jeho přítomnosti musíme nějak přetvařovat a necítíme se ve své kůži, je vhodné vymezit své osobní hranice vůči takovému chování nebo vztah opustit. Výzkum potvrzuje, že nekvalitní a nezdravé vztahy mají na naše fyzické i psychické zdraví větší negativní vliv než být bez vztahu.

  1. Tady a teď

Ačkoli nás může lákat zkontrolovat si sociální sítě, e-maily a jiná upozornění, která máme na mobilu, je lepší svůj vyhrazený čas blízkým věnovat plně a zkusit být s nimi jak fyzicky tak psychicky.

Téma
Duševní hygiena a prevence Pomoc a podpora
Líbil se vám článek?
Pošlete ho dál
Facebook

Přečtěte si další zajímavé články