Odpočinek o Vánocích
3. 12. 2018

Odpočinek o Vánocích

První adventní neděle je za námi, vánoční stromečky vidíme v obchodních centrech a ulice nám rozzářila vánoční světýlka. Vánoce jsou za rohem a my si všichni přejeme, aby proběhly co nejvíc poklidně. Ne vždy se nám to však daří a pro spoustu z nás jsou Vánoce spíš stresující. Z tohoto důvodu jsme se vám rozhodli přinést pár tipů, jak Vánoce zvládnout a zachovat si duševní zdraví.

 

  1. Mít reálná očekávání

O Vánocích často máme pocit, že vše musí být krásné a perfektní. Všechno musí být dokonale uklizené, dárky musí být nakoupené s předstihem a vánoční večeře musí proběhnout dle předepsaných konvencí. Nalejme si však čistého vína a podívejme se na celý vánoční shon realisticky. Vánoce nebývají jako z pohádky v televizi, především pokud očekáváme, že všechno půjde podle pohádkového plánu. Nastavme si reálná očekávání o tom, co můžeme stihnout, a co se může případně stát – že například pokud máme domácího mazlíčka, může nám shodit ten vánoční stromeček v rohu obýváku. Nebo že opravdu není v našich silách napéct 15 druhů cukroví. Nebojme se Vánoce udělat krásné, ale pokud chceme pohádku, tak v reálném světě.

  1. Všeho s mírou

Perníčky, cukroví, vínečko, panáček, pečená kachnička, bramboráček ze stánku, … Vánoce pro nás připravují spoustu dobrého jídla, které jsou pro nás velké lákadlo. Je dobré si Vánoce užít i s těmito dobrotami a dopřát si, je ale důležité nezapomínat na to, že nejlepší je se vydat zlatou střední cestou – všeho s mírou a nevypadat u toho, jak kdybychom byli dva měsíce o hladu. Často si totiž po tomto velkém vánočním hodovém hřešení vyčítáme, co jsme všechno snědli a ten dobrý pocit, kdy se nám cukroví rozplývalo na jazyku, je zase pryč. Takže jak se říká, nic se nemá přehánět.

  1. Stanovit si rozpočet

Vánoce jsou také časem, kdy často utrácíme více než si můžeme dovolit. Je dobré se podívat na svoji aktuální finanční situaci a vymezit si přesnou částku, kterou mohu vydat za dárky, vánoční oslavy, jídlo a jiné vánoční nákupy. Dobré je určit si maximální výdaje na dárky pro každého obdarovaného zvlášť. Důležité je se pak vybraných částek opravdu držet a nedělat výjimky. Jen díky tomu můžeme být v klidu, že až Vánoce skončí, budeme stále mít na všechny účtenky a potřeby a nebudeme se muset stresovat, jak to finančně zvládneme.

  1. Plánovat

Mimo naplánování si rozpočtu na vánoční výdaje je dobré si i naplánovat úkoly, události a povinnosti, které nás čekají. Díky nim můžeme mít reálnější očekávání, co už je nad rámec našich schopností a co naopak ještě zvládnout můžeme . Zároveň s plánem dopředu si můžeme rozdělit úkoly do více dnů a nedělat vše na poslední chvíli, kdy jsme ve velkém stresu a rozmrzelé náladě. Při plánování je však důležité nezapomínat, že bychom měli věnovat i některé chvíle relaxaci, přátelům, sportu či čemukoliv jinému, co nás baví a přináší nám dobrou náladu. (Doporučujeme datum 12.12., kdy vrcholí naše výzva Odpočiň si!)

  1. Delegovat úkoly

Máte toho během vánočního období hodně? Když si představíte váš seznam s úkoly, tak máte pocit, že nebere konce? A co takhle se o některé úkoly podělit s blízkými? Nebojte se požádat o pomoc a říci blízkým, že byste potřebovali, aby některé úkoly udělali oni. Buďte na sebe hodní a nesnažte se všechno zvládat dokonale a sami. Zároveň však nezapomínejte, že říci “Ne” hezkým způsobem je zcela přirozené a je potřeba se ho naučit říkat a také ho umět přijímat. Nikdo z nás není stroj a potřebujeme se umět zastavit a odpočívat.

  1. Pít alkohol s rozumem

Vánoce se nesou v oslavné atmosféře a s tím se pojí i pití alkoholu. Proto abychom si Vánoce mohli co nejvíce užít, je dobré pít alkohol s rozumem. Nejen, že se vyvarujeme kocovině na druhý den a možná pocitům studu a viny, ale také se nám bude lépe spát, jak jsme zmiňovali v našem článku Jak na lepší spánek.

  1. Vše nemusí být perfektní

V neposlední řadě nezapomeňme, že Vánoce nejsou o tom, aby byli dokonalé (protože co taky je?), ale o tom, o čem si je budeme chtít udělat my sami. To, že jsme něco nestihli, nezvládli nebo neudělali s vysokou pravděpodobností svět nezboří, tak na sebe buďme hodní a tyto nedokonalosti berme jako součást všeho.


Tipů a rad, co dělat pro své duševní zdraví během Vánoc je spousta, proto, pokud byste se chtěli o vánočním odpočinku dozvědět víc a popovídat si s námi o něm, nezapomeňte si pořídit vstupenku na naši pražskou akci Vánoce pro duši, ale ještě předtím si s námi 12. prosince Odpočiňte!

A kdybyste opravdu cítili, že je toho na vás moc, nebojte se vyhledat odbornou pomoc (www.nevypustdusi.cz/kde-hledat-pomoc/).

 

 

Téma
Duševní hygiena a prevence
Líbil se vám článek?
Pošlete ho dál
Facebook

Přečtěte si další zajímavé články