Všímavá procházka
11. 1. 2021

Všímavá procházka

Mindfulness za chůze

Mindfulness nemusí znamenat jen sedět v tichu se zavřenýma očima a vnímat svůj dech a tělo. Má mnoho podob a jednou z nich může být třeba všímavá procházka. Všímavé chůzi se můžete věnovat pravidelně a vnímat tuto techniku jako součást meditační praxe na procvičování všímavosti, nebo si všímavou procházku můžete občas dopřát jako zpestření každodenního života kdykoliv, kdy si na ni při přesunu z jednoho místa na druhé vzpomenete (do práce, na nákup, atd).

Ať se nacházíme v lese, v parku, mezi stromy, nebo uprostřed rušného města, naše mysl mívá často tendenci zaseknout se v myšlenkách a zabývat se starostmi, nebo se vracet zpátky do minulosti a setrvávat v tom, co jsme mohli udělat jinak. Jsme často natolik uvěznění ve své mysli, že nás pak přítomný okamžik většinou mine.

Všímavou chůzí získáváme možnost vypnout autopilota, který řídí většinu našich aktivit, a zaměřit se na všechny vjemy, které nám daný moment přináší. Víme, že v době, kdy se opatření neustále mění, je plánování tras mimo domov složitější, dobrou zprávou ale je, že u všímavé chůze vůbec nezáleží na tom, zda kráčíme, běháme, nebo se věnujeme turistice, všímavost lze praktikovat kdekoliv. Všímavá chůze nám dává možnost trénovat schopnost naší mysli vracet se k tomu, co je v danou chvíli aktuální a důležité, a nezabývat se tím, co bylo, nebo se  strašit tím, co nás teprve čeká.

Jak na to?

 

Najděte si klidné místo na procházku někde venku, ideálně v přírodě, ale není to nezbytné. 

Soustřeďte se chvíli na samotnou chůzi. Můžete počítat kroky od 1 do 10 a pozpátku. S každým krokem se soustřeďte na zvedání nohou a došlapování na chodidlo. Všímejte si všech pohybů, které vaše tělo vykoná pokaždé, když uděláte krok. Všímejte si pohybů, které vaše tělo v daný moment udělá, všímejte si toho, jak se nakláníte na jednu, nebo druhou stranu, když kráčíte.

Pokud si všimnete toho, že cokoliv zaujme vaši pozornost a že vám létají myšlenky (a to se stává často!),  vraťte se zpátky ke své chůzi. Vaši mysl může zaujmout jakýkoliv podnět, je to naprosto v pořádku, s laskavostí zaměřte pozornost zpět k chůzi.

Po chvíli se zaměřte na jednotlivé smysly. Vnímejte zvuky, které k vám doléhají z vnějšího prostředí. Nehodnoťte je, pouze vnímejte, jak zní. Zaměřte se na vůně, které můžete cítit. Poté se zaměřte na zrak, všimněte si všech tvarů a barev, které se kolem vás nachází. Jednotlivé objekty mohou zaujmout vaši pozornost, ale vy se snažte pokaždé vracet zpátky k všímavé chůzi.

Setrvejte chvíli v přítomném okamžiku. Vnímejte zvuky, barvy, vůně, cokoliv, co můžete svými smysly v daný okamžik pozorovat. Užívejte si bytí TADY a TEĎ.

Poté zaměřte pozornost zpátky k chodidlům a ke svému tělu. Až budete připraveni všímavou chůzi ukončit, setrvejte chvíli v přítomném okamžiku. Všímavost můžete přenést do dalších aktivit v rámci svého dne a procvičovat ji prakticky kdykoliv.

 

 

 

 

Zdroje:

https://www.mindful.org/daily-mindful-walking-practice/

Téma
Duševní hygiena a prevence
Líbil se vám článek?
Pošlete ho dál
Facebook

Přečtěte si další zajímavé články